sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kevätkylvöjä

Lumettoman talven jälkeen on puutarhan kevätsiivous sujunut tavanomaista aikaisemmin. Talvella kaadettujen kolmen puun risut on poltettu, ja siinä samalla on palanut lehdet ja muut pihan roskat sekä perennapenkkien suojana olleet havut. Ne poistin liian aikaisin, tässähän voi vielä tulla vaikka minkälaisia yöpakkasia.

Kukkapenkkien olen yrittänut antaa olla vielä rauhassa. En siivoa perennapenkkejä syksyllä, joten rumimmat talventörröttöjät olen katkonut. Tällaisena viikonloppuna kun sääkin on aika ankean huhtikuinen, ei puutarhassa ole paljonkaan tekemistä. Varsinkin kun olen hieman näreissäni koko ulkoilmamaailmalle - jänikset ovat syöneet viikon aikana kaikki krookukseni. Ei huvitta kierrellä katsomassa, mitä muuta tuhoa ne ovat tehneet. Jos ne syövät tulppaanit, niin silloin kyllä julmistun.

Krookuksia viikko sitten


Parasta keskittyä tulevaan eli kesän kukkaloistoon. Kylvin tsinniat, oppineidenkukat. Ne ovat yksi suosikeistani, vaikka ehtivätkin kukkaan vasta elokuussa. Mutta jokainen kukka on uskomattoman kaunis ja kukkiin pitkään.

Kylvin kolmea lajia, kahta viimekesäistä ja yhtä uutta, kutakin 8 pieneen istutusruukkuun, kolme siemenkä kuhunkin. Kaikki eivät kuitenkaan idä ja heikoimmat katkon pois.

Kylvän näin:

  • Kylvän tiskipöydällä niin että multasäkki on toisessa altaassa ja kylvöruukut toisessa. Lähellä on nimilappuja ja kynä sekä pyyheliina johon voi kuivata multaisetkin sormet.
  • Avaan siemenpussit valmiiksi ja lasken montako istutusruukkua tarvitsen. Haen tarvittavan määrän ruukkuja ja pesen ne tarvittaessa. Pari ylimääräistä on hyvä olla lähellä.
  • Käytän kylvö/istutusmultaa, merkillä ei väliä.
  • Leikkaan valmiiksi sopivankokoisia paloja talouspaperista. Paperinpala ruukun pohjalla estää mullan valumisen pohjan rei'istä. Mutta vain yksinkertainen paperinpala, kaksinkertaisen läpi ei vesi valu.
  • Täytän istutusruukut mullalla reilusti yli puolenvälin, tiivistän, kastelen ja annan valua. Odotellessa voi vaikka tehdä nimilappuja.
  • Täytän ruukut kuivalla mullalla niin että ruukun reunaan on noin sentti. Tiivistän.
  • Kylvän siemenet.
  • Peitän siemenet kuivalla mullalla siemenpussin ohjeiden mukaan. Kaikkia siemeniä ei peitetä.
  • Kastelen suihkupullolla.
  • Nostan ruukut alustalle, laitan nimilaput paikoilleen ja viritän muovikelmun ruukkujen päälle. Ei liian tiiviisti, ilman pitää päästä kiertämään. 
  • Nostan ruukut aurinkoiselle paikalle olohuoneeseen eteläikkunan eteen. 
  • Tässä hommassa ei voi käyttää suojahanskoja, sillä siemeniä on paras käsitellä paljain käsin. Multaakin käsittelen usein paljain käsin, apuna iso tarjoilulusikka. 

Märkä pohjamulta yhdessä lämmön ja kelmun kanssa luo siemenille kuumat ja kosteat olot, mutta siemenet eivät kuitenkaan ole märässä mullassa vaan kevyesti kosteutetussa. Tällälailla kylvetyt siemenet itävät lähes aina. Mutta ei aina. Tänä keväänä yhdet pelargonilajikkeen siemenet eivät itäneet lainkaan. En myöskään ole koskaan saanut matalakasvuisten, pensasmaisten tuoksuherneiden siemeniä itämään.

Tämän kevään perusteellinen epäonnistuminen olivat jättiverbenat. Kylvin ne jo tammikuussa, pussin ohjeiden mukaan. Ne olivat kylmäkäsittelyssä ensin jääkaapissa ja toisen kerran ulkona. Ei mitään, ei pienintäkään itämisen merkkiä.

Daaliat sen sijaan itivät oikein hyvin. Ne on pian koulittava. Kelloköynnökset ovat jo melkein köynnöksiä, ja siemenestä kylvetyt pelargonitkin kasvavat mainiosti. Myös persiljan, lehtipersiljan ja basilikan kylvö onnistui. Parin viikon päästä on viimeinen kylvö. Silloin multaan pääsevät tuoksuherneet ja leijonankidat sekä jotkut uudet kokeilut, jos tilaa niiden ruukuille vielä jossakin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti